Home
Innhold
Biologi
Virkning
Utfordringer
Annen sopp
Preparater
Referanser
Agaricus Global Knowledge


Agaricus blazei Murill, biologisk sammendrag:

Agaricus blazei Murill er en soppart generelt kjent som "almond mushrom" på engelsk (mandel sopp) solens sopp, Gud's sopp og livets sopp (direkte oversatt).
Agaricus blazei Murill er en spiselig sopp med en søtaktig smak av mandel. Soppen er også kjent som medisinsk sopp for sine påståtte medisinske egenskaper. Forsøk har vist at den stimulerer immunforsvaret og har god effekt mot kreft. Agaricus slekten består av mange arter sopp som ikke bør forveksles i sammenheng med påståtte egenskaper. Eksempelvis er sjampinjong (champignon) også i agaricus slekten (Agaricus bisporus).

Beskrivelse:
Hatten har en diameter på ca 5-18cm og har en overflate som er dekket med silkeaktige fiber. Fargen kan være i et spekter fra hvit / gråaktig til rødbrun. "Kjøttet" i soppen er hvitt og smaker som "grønne nøtter" og lukter som mandel. Røttene (rotsystem eller mycelium) består av lange tråder under bakken. Det er gjerne i disse man finner den tetteste konsentrasjonen av virkestoffer.

Utbredelse og habitat:
Agaricus blazei Murill trives alene eller i klynger ved løvnedfall i næringsrik jord. Dens naturlige utbredelse er i Brasil og nordøstlige USA og Canada. I 1960 oppdaget Takatoshi Furumoto soppen i nærheten av Sao Paulo i Brasil. Senere ble den tatt med og dyrket i Japan hvor man forsket på biomedisisnk effekt, og bekreftet soppens immunmodulerende substanser (bl.a. beta-glucaner).

Kommersiell bruk:
Siden Agaricus blazei Murill inneholder høye mengder beta-glucaner, stoffer som er kjent for å stimulere immunforsvaret, er soppen brukt i bl.a. onkologisk terapi (kreft terapi) i Japan og Brasil. I Japan bruker ca 500.000 mennesker produkter relatert til Agaricus . Agaricus er også det mest populære produktet som brukes som alternativ medisin av kreftpasienter. Produktets konsentrasjon er ikke nok alene til at virkestoffene blir tatt opp i blodet, men vitenskapelige undersøkelser viser at kvaliteten på dyrkingen og framstillingen av Agaricus kan påvirke soppens mulighet til å innvirke på immunforsvaret. Derfor kan man se store prisvariasjoner i markedet ut fra om det er brukt soppfrukten eller rotsystemet til framstilling, og hvordan produktet er fermentert og ekstrahert for å inneholde mest mulig av virkestoffene som vil kunne styrke immunforsvaret (bl.a. beta-glucaner).